De voordelen en nadelen van pvc vloeren

De voordelen en nadelen van pvc vloeren

Door Roy

Met een PVC vloer haal je een veelzijdige, luxueuze vloer in huis. Dit type vloer biedt vele voordelen, echter kleven er ook enkele nadelen aan waar je van op de hoogte dient te zijn voordat je de vloer aanschaft. We vertellen je er graag alles over, dus lees zeker door.

Allereerst: wat is PVC eigenlijk? PVC is de afkorting van polyvinylchloride; een kunststof. Deze vloer wordt gemaakt van meerdere van deze lagen kunststof. Dit resulteert in een sterke vloer met een beschermende toplaag die daarnaast bijna niet te onderscheiden is van echt hout, alhoewel er nog wel enkele verschillen zijn. Door de populariteit zijn er ook vele ontwerpen op de markt waardoor er voor iedereen wel een mooie optie tussen zit. Waar moet je rekening mee houden met een PVC vloer? We zetten de voordelen en nadelen voor je op een rij.

De voordelen van PVC vloeren

Zoals gezegd haal je met een PVC vloer een veelzijdige vloer in huis die vele voordelen biedt. Wat deze voordelen zijn vertellen we je graag!

Sterk en duurzaam

PVC vloeren zijn voorzien van een sterke, beschermende toplaag bovenop de kunststoflagen. Dit zorgt ervoor dat PVC vloeren erg lang mee kunnen, vaak zelfs 20 tot 30 jaar! Hoe lang de vloer mee kan is met name afhankelijk van de dikte van de slijtlaag. Zo kennen vloeren met een slijtlaag van 0.70mm de langste levensduur en kennen vloeren met een slijtlaag van 0.30mm een kortere levensduur, alhoewel deze alsnog rond de 20 jaar is. Ter vergelijking: de levensduur van laminaat is zo'n 5 tot 15 jaar en de levensduur van een vinyl vloer is zo'n 10 tot 20 jaar.

Makkelijk te onderhouden

Omdat PVC vloeren een glad oppervlak hebben zijn ze zeer eenvoudig schoon te maken. Met een dweil en stofzuiger reinig je de vloer met gemak van alle vervuiling. Hierbij heb je geen speciale schoonmaakmiddelen nodig; lauw water is in de meeste gevallen voldoende. Daarnaast is PVC waterbestendig! Dit maakt een PVC vloer een prima keuze voor de keuken en badkamer, exclusief de doucheruimte. Je hoeft dus niet bang te zijn voor knoeiende kinderen of huisdieren. Na een ongelukje trekt het water trekt namelijk niet in de vloer en is het eenvoudig weg te halen.

Zacht voor de voeten

Omdat PVC vloeren licht verend zijn bieden ze veel loopcomfort. De vloer heeft daarnaast geen oneffenheden en voelt warm aan, ook zonder vloerverwarming. Door de verschillende kunststof lagen kan warmte goed worden geleid en past het materiaal zich goed aan de omgevingswarmte aan. Overigens kunnen PVC vloeren kunnen perfect gecombineerd worden met vloerverwarming dus je hoeft nooit meer last te hebben van koude voeten.

Geluiddempend

Naast dat PVC aangenaam is voor de voeten, is het materiaal ook aangenaam voor de oren. Het materiaal dempt geluid en dat zul je merken wanneer je momenteel last hebt van dunne muren of een partner die laat naar bed gaat of vroeg op moet staan.

Makkelijk te vervangen en te verhuizen

Ondanks de sterke beschermlaag kan een PVC vloer beschadigd raken. Ook in dit geval biedt PVC veel gebruiksgemak, aangezien alle stroken individueel vervangen kunnen worden. Ze worden namelijk niet vastgelijmd, maar vastgeklikt. Ook wanneer je gaat verhuizen is dit dus ideaal; je klikt de vloer los en neemt hem zo mee naar je nieuwe woning!

Voor ieder wat wils

Zoals gezegd is PVC enorm populair, wat ervoor zorgt dat vele designs op de markt zijn. Denk bijvoorbeeld aan verschillende houttinten en tegellooks, of speciale designs die zich lenen voor legmethoden zoals visgraatmotief of Hongaarse punt.

De nadelen van PVC vloeren

Zoals bij elk ander materiaal kleven er ook aan PVC vloeren enkele nadelen. We zetten deze hieronder voor je uiteen.

Relatief prijzig

Het moge duidelijk zijn dat PVC vloeren vele voordelen bieden. Dit betekent echter ook dat het materiaal wat duurder is dan bijvoorbeeld tapijt, laminaat en vinyl. Daartegenover staat dan weer wel dat deze materialen eerder vervangen moeten worden en minder gebruiksgemak opleveren. Wil je verzekerd zijn van een duurzame vloer die jarenlang meegaat, dan is het de investering zeker waard. Laat je uiteraard wel te allen tijde goed informeren voordat je tot aankoop overgaat.

De ondervloer moet geprepareerd worden

Omdat PVC relatief dun is kan het alleen op een gladde, egale ondervloer gelegd worden. Een oneffenheid zal namelijk direct zichtbaar zijn en resulteren in ongelijkheden.  De ondervloer moet dus eerst geëgaliseerd worden, alvorens de PVC vloer gelegd kan worden. Dit moet vaak door professionals gedaan worden, dus ook dit zal de kosten van de PVC vloer opdrijven.

Niet makkelijk zelf te leggen

Het egaliseren van de ondervloer is niet het enige dat je in de meeste gevallen beter aan professionals over kunt laten. Ook het leggen van de PVC vloer zelf is niet bepaald eenvoudig. Laat het leggen van een PVC vloer dus bij voorkeur aan een vakman over, tenzij je zelf een ervaren vakman met twee rechterhanden bent. Ook in dit geval is het verstandig om hier voldoende tijd voor uit te trekken en de leginstructie goed op te volgen.

Het is geen echt hout

Ondanks dat PVC vloeren qua uiterlijk tegenwoordig niet meer te onderscheiden zijn van echt hout dankzij de vele vorderingen in de techniek, is de beleving nog heel anders. De vloer is zoals gezegd erg stil en geluiddempend, waar een houten vloer soms piept en kraakt. Ook ontbreekt de geur van echt hout. Natuurlijk zou je al deze punten ook als grote voordelen kunnen zien, echter is het ook zeker begrijpelijk dat je, wanneer je liefhebber bent van echt hout, het ontbreken van deze punten als nadeel ervaart.

Meer lezen

Wil je meer lezen over badkamerstijlen? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.